Frassns

2011-12-15
22:21:02

stämningsfull afton
Denna afton är inte lik de sedvanliga som oftast brukar vara väldigt lika här på sandögatan, nämligen att jag och min kämpis sitter i hans rum och kollar serier och pratar skit om mänskligheten och lyfter oss över alla andra.
Idag när jag var och handlade julklappar i all stress samtidigt som man försöker få kandidaten att gå ihop med tidsplanering samt att få alla andra kurser att gå ihop utan att man skall dö i stress. Samtidigigt som man skall måsta vara orolig över att man ska arbeta på jullovet för att få ihop pengar för att klara vårterminen samt att man skall hinna göra undan skoluppgifter under lovet. Iallafall när jag var i affären och var bitter och stressad över min nuvarade situation så stannade jag framför en hylla som jag vanligtvis alltid går förbi utan att ens slänga tanken att här finns nånting jag vill ha.
Nu när jag sitter här i mitt rum ensam med lampan släckt och på bordet finns den sak jag inskaffat som skänker mig ro i denna tid av stress och stök. Bredvid soffan har jag nämligen ett ljus som är tänt och lyser upp mitt rum, jag ahr aldrig tänkt tanken hur stor skillnad det är på ljuset som en lampa ger och det som kommer från ett ljus.
Iallafall så sitter jag här i mörkret, på datorn spelar det lugn musik och rummet är fyllt av ljusdoft, jag kan inte beskriva hur det luktar men iallafall så är alla bekymmer borta för stunden, detta är avslappning.
En stund för mig själv, en stund när allt annat kan stanna på utsidan av rummet för en kort stund innan de pånytt skall bearbetas. I samma stund som jag srkiver detta kastar jag en blick på ljuset som lyser tyst och stilla för sig själv, tänkt att någontin så enkelt som ett ljus kan förändra stämningen hos en själv.
Tack.

2011-12-04
06:37:52

Gemenskap
Gemenskap, en känsla av sammanhörighet. Jag nu är det alltså igen dags för daadis nattsvammlingshistorier istället för en god natts sömn för den trötta kropp som slitit för sitt leverbröd, det är nämligen så att jag tänker vända på dygnet nu och återvända till normal rytm. Iallfall tänker jag svamla om gemenskap i denna nattesaga. Alla har vi eller upplever någonsorts gemenskap någongång. inatt tänker jag på arbetsgemenskapen, att inte bara vara kollegor som hälsar på varandra när de möts vid arbetsplatsen för att sedan mötas på nytt när de går hem efter avklarad arbetsbörda. Om jag tänker på mina år som ordningsvakt, herren som vakar över sina får eller någonting i den stilen, vad får en att stå ut med ett arbete fyllt av otacksamhet, överfulla människor samt vackra vaggvisor? X-antal gånger har den tanken slagit att varför gör jag detta arbete?
De flesta påstår väl att det är lönen som håller en kvar men jag vill inte påstå att det blir någon ny Volvo xc90 eller någonting fräsigt med de timmar man arbetar som studerande, jag skulle snarare kalla det att ta ansvar för sin egen ekonomi och se till att man inte hamnar å leva på nudlar varje dag. Men hursomhaver så när jag tänker på min gamla arbetsplats i Jakobstad så är var det viktigaste och mest underbara med arbetet gemenskapen kring personalen. Ibland kunde man fundera efter att alla kunder var ute om det inte vore vi som skulle ha blivit utkastade så som vi uppförde oss, skillnaden var att det fanns ingen att kasta ut oss.
Gemenskap. bartänders, portsare, plockare och tommar ölglas i varje hörn, alla utnötta av kvällens utmaning men samtidigt ännu en kväll av överlevnad och lyckad afton. humorn är på topp och slutheten är inte långt efter, kan bara tänka mig hur många kvällar man halvt skrattat ihjäl sig efteråt, ett toppengäng att arbeta med.
Nu här i min någotsånära nya arbetsplats är det inte sämre gemenskap trots att svenskspråkiga och finskspråkiga möts och gör ett krävande arbete tillsammans. Iallafall avslutades dagens skift med att en del av gänget tog frukost vid Abc. Många goda skratt och historier vid bordet, en i gänget är vad man är, vi arbetar för samma mål, att upprätthålla säkerheten. Kan meddela att Carl och jag var storätare vid frukostbordet som jag även kan rekomendera för den morgonpigge.
Kanske man orkar kolla ID ännu ett litet tag?