Frassns

2011-03-26
18:15:44

Knog
Det är ganska imponerande att bara av att höra en låt så kan det ändra på hela dagen, skapa nya tankar, nostalgi, stolthet, avsaknad. Nu tänker jag inte på Lady Gagas - Pokerface, inte heller 50 Cents - Candy Shop.

Min dag började med suck och stön samt totalt avsaknande av motivation till någonting. Helst dra täcket över huvudet och grina. Samtidigt som man ÖT (smygreklam) och hade på tv:n fick man höra låten Fattig Bonddräng från Emil i lönneberga. Det tog ungefär 3 sekunder när man kände igen låten för att tankarna skulle sättas igång, allt från barndomsminnen samt uppskattning för att man har fått växa upp med de underbara tv serierna och böckerna som jag och de flesta i min ålder delar, för att nämna några tex, Emil i Lönnerberga, Pippi långstrum, Bröderna Lejonhjärta, Saltkråkan, Barnen i Bullerbyn, Ronja rövardotter. Jag skulle kunna skriva hur många som helst men jag tror de flesta av dessa är bekanta för de flesta.

En sak som slår mig är att dessa sagor och serier har absolut påverkat mig under min uppväxt eftersom jag kommer ihåg dem såväl och dessutom kommer ihåg speciella händelser från olika delar. Jag tror säkert att de flesta har någonting av dessa sagor och serier som de gillar speciellt mycket eller som de kommer ihåg. Frågan jag ställer mig själv nu är dagens barndomsprogram, kommer barnen som sett dagens program om 15-20 år att komma ihåg alla dessa program och sagor, min svar är ganska entydigt ett nej.

Astrid Lindgren är och förblir en av mina idoler, barndomen en viktig tid där Astrid Lindgrens sagor och berättelser har tagit stro del av i min barndom. När man var liten såg man de mesta av Lindgrens sagor eller läste för att få tidsfördriv eller för att man gillade dem helt enkelt. Idag kan man konstatera att de berättelser eller sagor är mycket mera än så, Astrid hade en mening med sina sagor. Om man tar till exempel Emil i lönneberga så det första jag kommer att tänka på är att det är ingenting knusslande i dessa sagor. Det är verkligheten, hårt arbetande folk, en dräng som snusar och super till det då och då men annars är en underbar och omtyckt person.

och vilken nostalgi jag upplever just nu, det går inte att beskriva.


Här i slutet tänker jag länka just låten Fattig Bonddräng. efter att ha hört den kan jag bara konstatera att det är perfekt. En låt som är enkel men fängslande och sann. Texten har en mening och ett budskap och även fast det här är Björn gustafson (Drängen Alfred) som sjunger gör det det hela mera känslosamt.

Jag skulle kunna skriva hela dagen och kvällen om detta men jag måste tyvär lämna denna dator för att arbeta snart men jag går med gott humör och motivation till arbetet för att knoga.

Jag hoppas ni hör hela låten och tar del av texten


Kommentarer:
#1: Anonym

du verkar vara en bra man.

2011-03-31 @ 14:24:47
#2: Tommy

Veldig bra skrevet, Daniel. Kjenner det på samme sätt med visse program, bøker og filmer fra min barndom (blant annet "Lion King", selv om det ikke er en norsk film). Det er utrolig hur mycket sådana saker kan påvirke ens humør, og samtidig vekke den nostalgikänslan du prater om. Har faktisk fundert på det der selv mange ganger, men du klarte å nedteckna mine tanker i ord på et mycket bra sätt. :) Iblant fungerer gamla "stimuli" som de du nämner som en slags tidsmaskin. Tiden går for fort iblant, er du ikke enig?

2011-03-31 @ 20:49:39
#3: Karvin

Mycket bra låtval! Texten till "fattig bonddräng" skulle garanterat bli censurerad om den skulle skrivas pånytt idag. Han sjunger ju, som du säger, om verkligheten för en arbetare. Om allt ifrån hårt slit och gudatro till supande, slagsmål och knasande. Allting kännetecknande säkerligen för den mentalitet som rådde under den tiden, och som fortfarande finns kvar i en stor del av oss, plus/minus någon av punkterna jag räknade upp.Underbart att du tog upp denna låt, eftersom det är först nyligen jag själv har förstått själva innebörden med låten.Det var bättre förr.

2011-04-01 @ 20:48:51
#4: Frassn

Tommy - jag tror de flesta som har växt upp med dessa filmer håller med mina tankar, och det är tråkigt att det inte görs såna filmer mera som har ett budskap som man kanske inte förstår när man är liten men man märker det först när man är äldre, och jag håller med dig till fulloThomas - Tackar, jag insåg själv först innebörden av texten när jag hörde den också. Jag håller med dig till fullo att skulle en sånhär låt skrivas idag skulle den censurerad. Men det var ju som Astrid beskrev den riktiga sanningen, inget knusslande. Det är verkligen synd att det inte görs sånthär längre, där verkligheten kommer fram. Astrid Lindgren är och kommer att förbli en idol i mina ögon. Tex Bröderna lejonhjärta, vem blir inte rörd av den filmen fast man är vuxen?

2011-04-03 @ 02:15:58
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: